Wat is DAISY

De DAISY speler heeft zijn naam te danken aan de standaard die is gebruikt om de tekst voor te laten lezen (Digital Accessible Information System). Dit systeem is ontwikkeld door het DAISY consortium. Dit consortium valt onder de Zwitserse wetgeving.

DAISY is ontwikkeld om mensen die blind of slechtziend zijn te helpen bij het lezen van boeken. Dit werd altijd al gedaan via het cassettesysteem maar in de jaren 90 vond men de tijd rijp om te onderzoeken op welke manier het mogelijk was om van cassette over te stappen op een digitale variant (Daisy). In 1996 is het DAISY consortium opgericht die de overgang van analoog naar digitaal wereldwijd in goede banen moest leiden.

Uniek aan Daisy

  • - 1 of meer digitale audio files waarin het boek door een mens wordt voorgelezen
  • - Een synchronisatie bestand waarbij tekst en audio gelijk lopen (In Nederland wordt hier helaas geen gebruik van gemaakt op de tekst van hoofdstukken na)
  • - Een navigatiestructuur waardoor er genavigeerd kan worden tussen pagina’s, koppen en hoofdstukken (dit is de belangrijkste ontwikkeling van het digitale DAISY boek).
In Nederland leverde toentertijd het FNB, LSB en NLBB de ingesproken boeken op cassettes. Later is de naam FNB veranderd in Dedicon en zijn de loketfuncties van een aantal partijen opgegaan in het Loket aangepast lezen. Dedicon levert studieboeken aan in DAISY formaat het Loket aangepast lezen levert de normale leesboeken aan in DAISY formaat.

Vanaf groep 6 worden er steeds meer proefwerken gegeven in het basisonderwijs. Al is dit wel een beetje afhankelijk van het type onderwijs waarop uw kind zit. We zien erg vaak dat ouders alle tekst die geleerd moet worden voorlezen om het kind optimaal voor te bereiden op de toets. Uiteraard is het helpen van uw zoon of dochter (afhankelijk van de leeftijd) niet verkeerd maar u hoeft de tekst niet meer te leren. Een daisy speler is in deze gevallen erg handig. Het zorgt voor een stukje zelfstandigheid bij uw kind. Zo kan uw kind de tekst leren op een moment dat het hem of haar uitkomt. Ook voorkomt u discussie, hoewel dit meer in de puberleeftijd voorkomt. U bent de vader, moeder of verzorger van het kind niet de leerkracht. We horen erg vaak dat er strubbelingen ontstaan bij het voorlezen van de teksten. Dit voorkomt u als een kind zelfstandig de teksten kan laten voorlezen met de daisy speler.

Dedicon is een ‘full member’ van het DAISY consortium.

In Nederland wordt de DAISY speler erg veel ingezet voor mensen met dyslexie. De DAISY speler wordt ook bij dyslexie in sommige gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Mensen met dyslexie gebruiken de daisy speler zowel in als buiten de klas.

Type DAISY speler
In Nederland zijn er een aantal types DAISY speler. We onderscheiden nog steeds de CD modellen en de modellen met een SD geheugenkaart. Al kunnen de meeste CD modellen ook werken met een SD geheugenkaart. DAISY boeken worden via Dedicon of het loket aangepast lezen aangeboden als download of op CD. Het is altijd mogelijk om een download of CD over te zetten naar de geheugenkaart van de DAISY speler.

Nieuw zijn de online modellen. Deze DAISY spelers kunnen contact maken met een WIFI verbinding. Via de WIFI verbinding wordt er connectie met een server gemaakt waarop de door jou geselecteerde boeken staan (je eigen online bibliotheek). Deze kun je dus wereldwijd beluisteren mits je de beschikking hebt over een WIFI verbinding. Deze spelers kunnen overigens ook overweg met CD’s en/of SD kaarten waardoor je altijd gebruik kan maken van de DAISY functionaliteit.


Waarom deze website

Woordhelder is een bedrijf dat allerlei ondersteunende producten verkoopt voor mensen met dyslexie. We vinden dat het onze plicht is om mensen goed en duidelijk te informeren. Deze website heeft dan ook niet als direct doel om de verkoop van daisy spelers te bevorderen. We willen u op deze website vooral informeren zodat een daisy speler goed en bruikbaar in te zetten is.